Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Pierogi

Kategoria: Przysmaki świąteczne
pierogi 1
pierogi 2
pierogi 3
Teoretycznie polska potrawa pierogi w różnych formach znana jest w kuchniach całego świata. Robione są z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej a nawet gryczanej. Z farszami słodki i wytrawnymi. Gotowane, smażone i pieczone.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Pierogi świata nie są przygotowywane tylko z ciasta pierogowego, można spotkać odmiany zrobione również z ciasta drożdżowego lub francuskiego.
  • W kuchni indyjskiej bardzo popularne są samosy. Duże pierogi smażone w głębokim tłuszczu.
  • Empanada to rodzaj pieroga pochodzącego z Meksyku, nadziewany farszem warzywnym.
  • W Korei jedzone są pierogi zwane mandu, nadziewane tofu.

Pochodzenie

Na pomysł nadziewania ciasta różnymi farszami pierwsi wpadli Chińczycy, skąd przez Ruś dotarł do Polski.

Przepisy

Pierogi z wiśniamiłatwy90 minut
Pierogi ruskiełatwy90 minut
Pierogi z mięsemłatwy90 minut
Pierogi z jagodamiłatwy90 minut
PRODUKT TYGODNIA