Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Ciecierzyca

Kategoria: Roślina strączkowa
ciecierzyca 1
ciecierzyca 2
ciecierzyca 3
Ciecierzyca, cieciorka czy inaczej groch włoski to podstawa kuchni arabskiej. W Europie największą popularnością cieszy się na południu. Jest podstawą wielu różnorodnych dań, nie tylko wegetariańskich.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 365 kcal
Białko 19 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 61 g
Błonnik 17 g
ciecierzyca

Czy wiesz że?

ciecierzyca
  • Ciecierzyca jest ważnym składnikiem w kuchni arabskiej oraz indyjskiej.
  • Z cieciorki wytwarza się również bezglutenową mąkę.
  • Ciecierzyca zyskuje na popularności, szczególnie wśród wegetarian, ze względu na dużą ilość białka i żelaza.

Pochodzenie

Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była już 6500 r. p.n.e.

Przepisy

Gulasz z ciecierzycąśredniok. 90 minut
Curry z ciecierzycąśredniok. 90 minut
Falafelśredniok. 40 minut
Hummusśredniok. 20 minut
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]