Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Fasola

Kategoria: Roślina strączkowa
dynia 1
dynia 2
dynia 3
Fasola ma wiele odmian i każdy może znaleźć jakąś dla siebie. Poza walorami smakowymi, fasola ma również walory odżywcze. Najważniejszą jej cechą jest bogactwo białka, które może zastępować białko pochodzenia zwierzęcego.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g (suchego produktu)
Wartość energetyczna 318 kcal
Białko 21,4 g
Tłuszcz 1,6 g
Węglowodany 61,6 g
Błonnik 15,7 g

Czy wiesz że?

  • Tylko 11 polskich gmin ma oficjalne pozwolenie na uprawę "prawdziwej" fasoli Jaś.
  • Fasola uprawiana jest również jako roślina ozdobna.
  • Potrawy z fasoli warto doprawiać np. majerankiem. Jest wtedy łatwiejsza do strawienia.
  • W Tajlandii jako przekąska sprzedawana jest fasola smażona na głębokim tłuszczu i posolona.
  • W kuchniach Wschodu fasola adzuki jest często składnikiem słodyczy. Głównie oblewane słodkim syropem (przypomina wtedy draże).

Pochodzenie

Fasola pochodzi z terenów Ameryki Środkowej i Południowej. W wielu odmianach  jest uprawiana w różnych rejonach świata. W Polsce od XVI w.

Przepisy

Zupa fasolowałatwy60 minut
Burgery z fasoliśredni30 minut
Chili con carnełatwy60 minut
Fasolka po bretońskułatwy60 minut
PRODUKT TYGODNIA