Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Soczewica

Kategoria: Roślina strączkowa
soczewica 1
soczewica 2
soczewica 3
Soczewica uznawana niegdyś za potrawę ubogich teraz wkrada się do serc i żołądków bogactwem smaku i wartości odżywczych.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 352 kcal
Białko 24,63 g
Tłuszcz 1,06 g
Węglowodany 63,35 g
Błonnik 10,7 g
Cytryna

Czy wiesz że?

soczewica
  • W kuchni greckiej i rzymskiej soczewica uznawana była za potrawę ubogich, w żydowskiej za potrawę pokutną.
  • Soczewica, ze względu na dużą ilość białka, jest traktowana przez wegetarian i wegan jako zamiennik mięsa.
  • Soczewica i jej kiełki zawierają dużą ilość kwasu foliowego, przez co jest dobrym wyborem dla kobiet w ciąży.
  • Z soczewicy można zrobić mąkę, która może służyć jako substytut tradycyjnej mąki pszennej.

Pochodzenie

Soczewica rośnie dziko od Grecji przez Bliski Wschód po zachodnie krańce Chin. Najstarsze wykopaliska, świadczące o wykorzystaniu soczewicy w kuchni, datowane są na 9100 r. p.n.e.

Przepisy

Gulasz z soczewicy z kiełbasąśredniok. 30 minut
Burgery z soczewicyśredniok. 90 minut
Zupa krem z soczewicy z grzankamiłatwyok. 60 minut
Sałatka z soczewicy z jajkiemłatwyok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA