Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Dorsz

Kategoria: Ryby i owoce morza
Dorsz 1
Dorsz 2
Dorsz 3
Dorsz ma białe, delikatne mięso. Idealnie nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. W wersji wędzonej jest idealnym dodatkiem do past kanapkowych.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 82 kcal
Białko 17,8 g
Tłuszcz 0,7 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
kiwi

Czy wiesz że?

  • Wikingowie na przełomie X/XI w. podczas swoich wypraw na Islandię jedli suszonego dorsza.
  • Największy złowiony dorsz miał prawie 2 metry długości i 45 kg wagi.
  • Co roku w marcu w miejscowości Lofoten (Norwegia) odbywają się Światowe Mistrzostwa w łowieniu dorsza.
  • W latach 50tych i 70tych XX wieku doszło do konfliktu między Islandią w Wielką Brytanią o miejsca połowu dorsza, zwanego wojną dorszową.

Pochodzenie

Dorsz występuje w wodach Oceanu Atlantyckiego i mórz półkuli północnej. Wyławia się go z głębokości 300-400 metrów.

Przepisy

Pasta z dorszałatwyok. 20 minut
Dorsz panierowanyłatwyok. 30 minut
Kotlety z dorszałatwyok. 30 minut
Dorsz pieczony w boczkułatwyok. 45 minut
PRODUKT TYGODNIA