Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Krewetki o owoce morza

Kategoria: Ryby i owoce morza
Owoce morza 1
Owoce morza 2
Owoce morza 3
Owoce morza to ekskluzywne pyszności. Mają niepowtarzalny smak, zawierają ogromne pokłady białka, kwasów omega-3 i witamin, a także są afrodyzjakiem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 100 kcal
Białko 20.3 g
Tłuszcz 1.7 g
Węglowodany 0.9 g
Błonnik 0 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Owoce morza
  • Owoce morza dzielimy na skorupiaki (homary, kraby, krewetki), małże (ostrygi, mule, muszle) i głowonogi (kalmary, ośmiornice).
  • W Polsce owoce morza zaczęły się pojawiać za panowania Augusta III. Były też ulubionym przysmakiem artystów i arystokratów

    w dwudziestoleciu międzywojennym.

  • Wszystkie owoce morza są świetnym źródłem jodu (niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią ważną funkcję w procesach metabolicznych).
  • Najbogatszym źródłem cynku są ostrygi, dzięki czemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku.

Pochodzenie

Tradycyjnie spożywane są w krajach śródziemnomorskich.

Przepisy

Zupa z owocami morzałatwyok. 30 minut
Paella warzywna z owocami morzaśredniok. 50 minut
Tagliatelle z owocami morzałatwyok. 20 minut
Domowy burger z krewetkamiśredniok. 35 minut
PRODUKT TYGODNIA