Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Łosoś

Kategoria: Ryby i owoce morza
Łosoś 1
Łosoś 2
Łosoś 3
Łosoś jest jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce. Świeży nie wymaga zbyt wiele przygotowania. To szlachetna ryba morska, z której przyrządzić można pyszne dania główne i wyśmienite przystawki.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 200,00 kcal
Białko 19,80 g
Węglowodany 0,00 g
Tłuszcz 13,50 g

Czy wiesz że?

Łosoś
  • Łosoś jest rybą dwuśrodowiskową, bytuje i żeruje w morzy, na tarło płynie do rzek.
  • Długość łososia waha się w granicach 50-150 cm a waga od 5 do nawet 35 kg.
  • Łososie najczęściej na tarło wracają do rzek, w których same się wylęgły.
  • Statystyczny Polak zjada około 12 kg ryb rocznie. Dla porównania w Portugalii średnie roczne spożycie ryb wynosi około 56 kg.
  • Uważa się, że łososie znajdują drogę do morza korzystając z pola magnetycznego Ziemi.
  • Poszukując pożywienia łosoś przepłynąć może odległość do 4000 km, pod wodą osiąga prędkość do 30 km/h.

Pochodzenie

Łosoś to ryba z rodziny łososiowatych żyjąca w północnej części Oceanu Atlantyckiego i w rzekach do niego uchodzących. Występuje także w Europie od Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk.

Przepisy

Tagliatelle z łososiemłatwyok. 30 minut
Filet z łososia klasyczniełatwyok. 50 minut
Pasztet z łososiałatwyok. 70 minut
Łososiowa sałatkałatwyok. 15 minut
PRODUKT TYGODNIA