Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Makrela

Kategoria: Ryby i owoce morza
Makrela 1
Makrela 2
Makrela 3
Makrela, obok śledzia i łososia, to jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Jej delikatne mięso jest źródłem witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 221,0 kcal
Białko 20,7 g
Tłuszcz 15,5 g
Węglowodany 0,00 g
Błonnik 0,00 g
wykreslanka

Czy wiesz że?

Makrela
  • Makrela jest bogata w selen, który korzystnie wpływa na odporność organizmu.
  • Powinna znaleźć się w diecie kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu.
  • Zawarty w makreli cynk odpowiada za właściwe stężenie kwasów                      w organizmie, pracę mózgu, rytm serca oraz ciśnienie krwi.

Pochodzenie

Makrela występuje wzdłuż północnoamerykańskich i europejskich wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, południowo-zachodniej części Morza Bałtyckiego, w Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym.

Przepisy

Wrapy z makreląśredni50 minut
Omlet z makreląłatwy15 minut
Pieczona makrela w sosie cytrynowymśredni50 minut
Pasta z makreliłatwy20 minut
PRODUKT TYGODNIA