Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Mintaj

Kategoria: Ryby i owoce morza
Mintaj 1
Mintaj 2
Mintaj 3
Mintaja możemy spotkać w postaci świeżych lub mrożonych ryb, filetów czy kostek rybnych. Ich mięso wykorzystuje się również do wyrobu surimi, czyli imitacji mięsa skorupiaków.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 73,00 kcal
Białko 16,70 g
Węglowodany 0,00 g
Tłuszcz 0,70 g

Czy wiesz że?

Granat
  • Mintaj osiąga zazwyczaj około 75 centymetrów i ciężar około 1,5 kilograma.
  • W sprzyjających warunkach mintaj może dożyć 15 lat.
  • Mintaj należy do rodziny dorszowatych i podobnie, jak dorsz, posiada trzy płetwy grzbietowe i wąsy.
  • Mintaj żyje w zimnych wodach Morza Beringa oraz wzdłuż wschodniego wybrzeża Azji.
  • Połowy mintaja są prowadzone na szeroką skalę, nie jest jednak gatunkiem zagrożonym.
  • Mintaj jest skarbnicą białka. Zawiera również duże ilości witaminy A, D i tak jak inne ryby selenu.

Przepisy

Zapiekanka z mintajemłatwyok. 60 minut
Tymiankowo-paprykowy mintajłatwyok. 60 minut
Dietetyczny mintaj ze szparagamiłatwyok. 40 minut
Zupa rybnałatwyok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA