Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Pstrąg

Kategoria: Ryby i owoce morza
Pstrąg 1
Pstrąg 2
Pstrąg 3
Delikatny smak, mała ilość ości oraz bogactwo witamin i minerałów sprawia, że pstrąg zyskuje na popularności. Już nie tylko smażony, pieczony i grillowany, ale także surowy, jako tatar.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 120 kcal
Białko 20 g
Tłuszcz 3,5 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
pstrag

Czy wiesz że?

Pstrąg
  • W Polsce dostępne są 3 rodzaje pstrąga: potokowy, źródlany i tęczowy.
  • Pstrąg łososiowy to naprawdę pstrąg tęczowy, karmiony pokarmem, który sprawia, że mięso staje się bardziej różowe.
  • O świeżości pstrąga świadczy kolor jego skrzeli. Jeśli skrzela są jasno lub ciemnoróżowe to ryba jest świeża. Kolor żółty lub brunatny wskazuje, że ryba jest już długo przechowywana.
  • Polska znajduje się na szóstym miejscu w Unii Europejskiej w produkcji pstrąga.

Pochodzenie

Pstrąg dziko występuje na terenie Europy, Afryki Północnej, Ameryki Północnej i Azji Zachodniej.

Przepisy

Zupa z pstrąga tęczowegośredniok. 60 minut
Kotlety z pstrągałatwyok. 30 minut
Pasta z wędzonego pstrągałatwyok. 30 minut
Pstrąg po angielskuśredniok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA