Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Śledź

Kategoria: Ryby i owoce morza
sledz 1
sledz 2
sledz 3
Śledź serwowany jest zazwyczaj w oleju lub słonej zalewnie. Jest to jednak składnik kulinarny dający znacznie więcej możliwości. W krajach bałtyckich świeży śledź jest składnikiem zapiekanek z ziemniakami, a Szwedzi nawet kiszą śledzie. Wśród bogactwa potraw ze śledziem, każdy znajdzie coś dla siebie.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna 158 kcal
Białko 18 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g

Czy wiesz że?

  • Matias to młody śledź, który nie przeszedł jeszcze tarła. Jego mięso jest delikatniejsze, mniej słone i bardziej tłuste w porównaniu ze zwykłym śledziem.
  • Surströmming czyli kiszony śledź jest szwedzkim przysmakiem.
  • Przecięty Polak zjada rocznie około 2 kilogramy śledzia.
  • Śledź żyje nawet do 25 lat.

Pochodzenie

W Polsce najbardziej popularny jest śledź bałtycki. Natomiast odmiany śledzia występują w wodach całego świata. Połowy śledzia odbywał się już w średniowieczu.

Przepisy

Śledź w olejułatwy45 minut
Sałatka śledziowa z burakamiłatwy45 minut
Śledź ze śliwkąłatwy45 minut
Zapiekanka śledziowałatwy45 minut
PRODUKT TYGODNIA