Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Śledź

Kategoria: Ryby i owoce morza
Śledź 1
Śledź 2
Śledź 3
Śledź to nie tylko rodzima kulinarna tradycja. To rarytas bogaty               w wartości odżywcze i zdrowotne.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 158,0 kcal
Białko 18,0 g
Tłuszcz 9,0 g
Węglowodany 0,0 g
Błonnik 0,0 g
wykreslanka

Czy wiesz że?

Śledź
  • Spożywanie śledzia w ostatni dzień karnawału to nasza wielowiekowa tradycja. „Śledzik” jest zwiastunem 40 postnych dni, podczas których odstawiamy tłuste potrawy mięsne.
  • W wyniku polsko-islandzkiej wymiany handlowej z lat 50. minionego stulecia, Polacy otrzymywali śledzie w zamian za… Prince Polo, które pochodzi z Cieszyna. Prawdopodobnie to właśnie dlatego śledzie są tam równie popularne, jak Prince Polo na Islandii, a popularna kanapka ze śledziem wciąż podbija serca turystów.
  • Śledź jest tak znany i lubiany w naszej tradycji, że satyryk i humorysta XIX wieku Faustyn Świderski napisał nawet odę…"Odę do śledzia".
  • Holenderska legenda mówi, że Amsterdam zbudowano na ościach ze śledzi.
  • Śledzie i inne tłuste ryby wspaniale działają na nasze samopoczucie. Nie tylko są zdrowe, ale również pomagają walczyć z obniżeniem nastroju w końcówce zimy i przedwiośniu. A to wszystko, dzięki wspaniałym właściwościom kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Niezwykle cenionym gatunkiem śledzia jest matias – wiosenny śledź holenderski. Tradycyjnie pierwszą beczkę sprzedaje się na aukcji charytatywnej. Odławiany jest na przełomie wiosny i lata, następnie patroszony, solony                  i mrożony. Dzięki temu jest dostępny przez cały rok.
  • Marynowane śledzie mają dużo soli, dlatego osoby z nadciśnieniem powinny ich unikać. Śledzie nie są też wskazane dla osób ze skłonnością do migren,            ze względu na obecność histaminy i tyraminy.

Pochodzenie

Śledź to gatunek ryby morskiej żyjący w Oceanie Atlantyckim i Morzu Bałtyckim. Przyrządzany jest     w prawie każdej postaci, a najbardziej popularną wersją jest marynowany w zalewie octowej lub oleju.

Przepisy

Sałatka śledziowałatwy20 minut
Matiasy z suszonymi owocamiłatwy20 minut
Śledzie w salsie pomidorowo-paprykowejłatwy30 minut
Kanapka ze śledziem i burakiemłatwy15 minut
PRODUKT TYGODNIA