Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Szprotka

Kategoria: Ryby i owoce morza
szprotka 1
szprotka 2
szprotka 3

Szprotka ma białe i delikatne. Dzięki niewielkiej ilość ości jest rybą łatwą w przygotowaniu. Największą popularnością cieszy się szprotka z puszki, ale nadaje się również do grillowania czy pieczenia.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 243 kcal
Białko 19,5 g
Tłuszcz 183 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
szprotka

Czy wiesz że?

szprotka
  • Szprot, obok śledzia, jest rybą poławianą w największych ilościach na Bałtyku.
  • Szprot nazywany jest sardynką północy i jest wykorzystywany do produkcji polskiego anchois.
  • W „Lalce” Bolesława Prusa jedną z drugoplanowych postaci był ajent handlowy Szprot.

Pochodzenie

Występuje we wschodniej części Oceanu Atlantyckiego oraz w Morzu Północnym i Bałtyckim.

Przepisy

Quiche ze szprotkami i pomidoramiśredniok. 90 minut
Pasta ze szprotekłatwyok. 20 minut
Tosty ze szprotkąłatwyok. 20 minut
Smażone szprotkiłatwyok. 45 minut
PRODUKT TYGODNIA





[indeed_popups id=1]