Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Tuńczyk

Kategoria: Ryby i owoce morza
Tuńczyk 1
Tuńczyk 2
Tuńczyk 3
Tuńczyk to podstawa wielu szybkich i łatwych w przygotowaniu dań. Jadany na surowo w sushi lub tatarze, w postacie grillowanych steków, czy dodawany z puszek do sałatek. Każda z odsłona tuńczyka jest przepyszna.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 143 kcal
Białko 23,7 g
Tłuszcz 4,6 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
mango

Czy wiesz że?

tunczyk
  • W 2013 roku w Tokio na aukcji został sprzedany najdroższy tuńczyk świata. Ważył 222 kg i kosztował 1,38 mln euro.
  • Największy złowiony do tej pory tuńczyk ważył 411 kg.
  • Długość życia tuńczyka to nawet 50 lat.
  • W ciągu roku łowi się około 4 mln ton tuńczyka rocznie.
  • Tuńczyka w puszcze pierwszy raz wyprodukowano w Australii w 1903 roku.

Pochodzenie

Występują w tropikalnych rejonach Atlantyku, Pacyfiku i w Morzu Śródziemnym. Poławiane są od starożytności.

Przepisy

Tatar z tuńczykałatwyok. 30 minut
Sałatka z tuńczykiemłatwyok. 20 minut
Makaron z tuńczykiemłatwyok. 30 minut
Stek z tuńczykałatwyok. 20 minut
PRODUKT TYGODNIA