Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Czekolada

Kategoria: Słodycze
Czekolada 1
Czekolada 2
Czekolada 3
Czekolada fascynuje swoim zapachem i smakiem. Jest również lekarstwem dla duszy i ciała. Dlaczego więc się na nią nie skusić?

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 599,0 kcal
Białko 7,79 g
Tłuszcz 42,63 g
Węglowodany 45,90 g
Błonnik 10,90 g
czekolada-animacja

Czy wiesz że?

Czekolada
  • Nazwa czekolady pochodzi od azteckiego słowa Xococalit, który oznacza „gorzką wodę”.
  • Napój czekoladowy był traktowany przez Azteków jako eliksir i był przeznaczony tylko dla wojowników i elity.
  • Ziarna kakaowca były dla nich tak cenne, że stały się nawet środkiem płatniczym. Przypisywano im także boską moc, a także były symbolem życia i płodności.
  • Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano w XIX w. w Szwajcarii na potrzeby wojska.
  • Biała czekolada zasadniczo nie jest czekoladą, ponieważ nie zawiera masy ani miazgi kakaowej.
  • Dlaczego czekolada poprawia humor? Otóż zjadając kawałek czekolady, dostarczamy organizmowi cynk i selen, które zwiększają poziom serotoniny i endorfin w mózgu.

Pochodzenie

Ameryka środkowa
Ojczyzną czekolady jest Ameryka Środkowa, a jej początki sięgają okresu świetności Majów, którzy pili aromatyczny napój sporządzany z ziaren kakaowca. Tradycja przyrządzania czekolady była kontynuowana przez Azteków, którzy wzbogacili jej smak przyprawami oraz miodem. Do Europy została przywieziona przez hiszpańskich konkwistadorów pod dowództwem Hernando Korteza na początku XVI wieku. Jednak popularność zyskała dopiero prawie dwieście lat później na dworze francuskim.

Przepisy

Pieguski z czekoladąłatwyokoło 30 minut
Mus czekoladowyłatwy30 minut
Gorąca czekolada z piankami marshmallowłatwy15 minut
Brownieśredniokoło 60 minut
PRODUKT TYGODNIA