Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Majonez domowy

Kategoria: Sosy
Majonez 1
Majonez 2
Majonez 3
Majonez to ulubiony dodatek do sałatek i wielu potraw. Najlepiej wybrać ten domowy – bez konserwantów i polepszaczy.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 679,0 kcal
Białko 1,0 g
Tłuszcz 75,0 g
Węglowodany 0,6 g
Błonnik 0,0 g
wykreslanka

Czy wiesz że?

Majonez
  • Nazwa „majonez” pochodzi najprawdopodobniej od miasta Mahón, stolicy Minorki.
  • Jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin E, A, K pod warunkiem, że jest przygotowany z dobrej jakości oleju.
  • Aioli, czyli wytworna wersja majonezu z czosnkiem pochodząca z Prowansji, była kiedyś uważana za sos dla biedaków.
  • Pierwszy majonez przeznaczony na sprzedaż został sprzedany w sklepie Richarda Hellmanna na początku XX wieku w Nowym Jorku. Jego odmiana zyskała ogromną popularność, którą może się cieszyć do dziś.

Pochodzenie

Majonez jest znany od niepamiętnych czasów i trudno określić jego pochodzenie. Jednak pod obecną nazwą wszedł do kuchni francuskiej w XIX w.

Przepisy

Aioli, czyli czosnkowy majonezłatwy15 minut
Jajka faszerowane pastą z awokadołatwy20 minut
Majonez domowyłatwy15 minut
Sałatka z serem, porem, kukurydzą i jajkamiłatwy20 minut
PRODUKT TYGODNIA