Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Bakłażan

Kategoria: Warzywa
Bakłażan 1
Bakłażan 2
Bakłażan 3
Bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna czy bakman? Wiele nazw, jedno warzywo intrygujące wyglądem i właściwościami zdrowotnymi. Niezbędny składnik wielu dań kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 22,00 kcal
Białko 1,00 g
Węglowodany 4,00 g
Tłuszcz 0,20 g
Błonnik 2,50 g

Czy wiesz że?

Bakłażan
  • Bakłażan, mimo że jest warzywem, z botanicznego punktu widzenia zaklasyfikowany jest jako owoc, a dokładniej jagoda.
  • Uważany jest za afrodyzjak, dlatego jest również znany jako „gruszka miłości”.
  • Pierwotnie posądzano go o powodowanie gorączki i epilepsji, a w północnej Europie nazywano go „szalonym jabłkiem”, ponieważ wierzono, że spożywanie bakłażanów wywołuje szaleństwo.
  • Oberżyna posiada spore właściwości zdrowotne: zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii i zapobiega chorobom układu krążenia.
  • W niektórych państwach 10 marca obchodzone jest święto bakłażana, zwane świętem Bakmana, któremu towarzyszy zazwyczaj jedzenie wielkich ilości tego warzywa.
  • Bakłażany z odmiany Golden eggs uprawia się jako rośliny doniczkowe.

Pochodzenie

Ameryka połódniowa
Ojczyzną bakłażana są Indie, gdzie uprawiany jest już od prawie 4000 lat. Do Polski trafił w XVI w., ale jego właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX w. Wcześniej traktowano go jako roślinę dekoracyjną.

Przepisy

Musakaśredni80 minut
Roladki z bakłażana z serem fetałatwy30 minut
Bakłażan faszerowany kaszą pęczakśredni50 minut
Domowy kawior z bakłażanałatwy45 minut
PRODUKT TYGODNIA