Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Bataty

Kategoria: Warzywa
bataty 1
bataty 2
bataty 3
Bataty przypłynęły do Europy wraz z Kolumbem, ale popularność zyskały dopiero niedawno wraz z nastaniem mody na zdrowy sposób odżywiania. Bataty bronią się nie tylko właściwościami odżywczymi, ale także doskonałym smakiem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 85 kcal
Białko 1,6 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 20 g
Błonnik 3 g
orzechy

Czy wiesz że?

bataty
  • Inne nazwy batatu to słodki ziemniak, wilce ziemniaczany, patat oraz jam.
  • Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego.
  • Bataty należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Najlepsza temperatura to 12 stopni.

Pochodzenie

Ojczyzną słodkich ziemniaków jest Ameryka Południowa i Środkowa. Batat uprawiany jest około 5000 lat. Do Europy bulwy batata przywiózł Krzysztof Kolumb.

Przepisy

Frytki z batatówłatwyok. 40 minut
Kuleczki z batatówśredniok. 60 minut
Ciasto ze słodkimi ziemniakamiśredniok. 60 minut
Bataty nadziewane chorizołatwyok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA