Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Bób

Kategoria: Warzywa
Bób 1
Bób 2
Bób 3
Bób najlepiej jeść latem, gdy jest świeży i pełen cennych składników odżywczych. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów i witamin. To również bogate źródło kwasu foliowego, tak potrzebnego kobietom w ciąży.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 88,00 kcal
Białko 8,00 g
Węglowodany 18,00 g
Tłuszcz 0,70 g

Czy wiesz że?

Ogórek
  • Ponad połowa światowych upraw bobu rośnie w Chinach.
  • Bób jest doskonałą alternatywą mięsa, ponieważ zawiera dużo białka. Czyni go to cennym składnikiem w diecie wegetariańskiej.
  • Pitagoras domagał się zakazu jadania bobu, ponieważ sądził, iż roślina ta jest łącznikiem między ziemią, a piekłem.
  • Kapłani w starożytnym Egipcie nie mogli jadać bobu, gdyż uznawano go za „pokarm umarłych”.
  • Niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona wytwarzane są na bazie bobu.
  • Bób nie zawiera cholesterolu.

Pochodzenie

Bób jest rośliną strączkową, jednoroczną, znaną od starożytności. Trudno jednak określić jego pierwotne pochodzenie. Bób był uprawiany od niepamiętnych czasów w Europie, Afryce i Indiach. Warzywo to ze względu na proste i niewymagające warunki uprawy, było podstawą żywienia biedniejszych warstw ludności. Bób nadal rośnie dziko w Afryce Północnej i w Iranie, jednak do celów spożywczych jest uprawiany.

Przepisy

Krem z bobułatwyok. 40 minut
Pasta z bobułatwyok. 30 minut
Makaron z bobem, szynka i szparagamiłatwyok. 30 minut
Sałatka z bobem, jajkiem i szczypiorkiemłatwyok. 25 minut
PRODUKT TYGODNIA