Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Brokuł

Kategoria: Warzywa
Brokuł 1
Brokuł 2
Brokuł 3
Brokuł to źródło zdrowia i witamin. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest bogaty w magnez niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych. Reguluje ciśnienie krwi i zapobiega przeziębieniom.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 35,00 kcal
Białko 2,38 g
Węglowodany 7,18 g
Tłuszcz 0,41 g

Czy wiesz że?

Śliwka
  • Największy brokuł świata ważył prawie 16 kilo i został wyhodowany w 1993 roku przez amerykańskiego farmera, Johna Evansa.
  • W Wielkiej Brytanii zjada się 5 kilogramów brokuła rocznie. Dla porównania w Polsce jedynie 300 gram.
  • Szklanka tego warzywa zawiera tyle białka, co szklanka kukurydzy lub ryżu.
  • Thomas Jefferson, trzeci prezydent USA, był wielkim fanem brokułów. Sprowadził je z Włoch do Stanów i posadził po raz pierwszy w maju 1767 roku.
  • Brokuł jest rośliną jednoroczną, pod względem cech morfologicznych podobną do kalafiora.
  • Nazwa brokuł wywodzi się z łacińskiego brachium, które oznacza gałąź bądź ramię. Po pewnym czasie stara nazwa została zamieniona na włoskie broccolo, czyli młody, delikatny pęd.

Pochodzenie

Europa
Brokuł należy do rodziny kapustowatych, wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego. Był powszechnie uprawiany w starożytnym Rzymie i Grecji. W roku 1590 został sprowadzony do Francji przez Katarzynę Medycejską; stamtąd dotarł na Wyspy Brytyjskie. Do Polski w XVI wieku sprowadziła brokuł królowa Bona.

Przepisy

Pizza z brokułem i cukiniąłatwyok. 90 minut
Penne z brokułamiłatwyok. 40 minut
Sałatkałatwyok. 15 minut
Zupa brokułowałatwyok. 20 minut
PRODUKT TYGODNIA