Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Brokuły

Kategoria: Warzywa
brokuly 1
brokuly 2
brokuly 3
Brokuły są łatwe do przygotowania, ogólnodostępne, smaczne i zasobne w wiele cennych dla zdrowia składników. Idealnie komponują się jako składnik sałatek czy zapiekanek makaronowych.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 27 kcal
Białko 3 g
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany 5,2 g
Błonnik 2,5 g
brokuly

Czy wiesz że?

brokuly
  • Bliskimi krewniakami brokułów są kalafior i kapusta.
  • Gotując brokuły należy pamiętać, żeby ich nie przykrywać, ponieważ stracą kolor.
  • Brokuły mają więcej witaminy C niż pomarańcze.
  • Brokuły można jeść nie tylko w wersji dojrzałej. Bardzo zdrowe są również kiełki brokułów.

Pochodzenie

Brokuły pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. Do Polski sprowadziła je królowa Bona w XVI w.

Przepisy

Kotlety z brokułówłatwyok. 60 minut
Zapiekanka z brokułami i kurczakiemłatwyok. 60 minut
Sałatka z brokułami i fetąłatwyok. 30 minut
Zupa krem z brokułówłatwyok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA