Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Cebulka dymka

Kategoria: Warzywa
dymka1
dymka2
dymka3
Cebulka dymka nigdy nie stanowi podstawy dania, natomiast jest idealnym uzupełnieniem i dodatkiem. Kuchnia europejska, jak i azjatycka czerpie z jej bogactwa pełnymi garściami.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 30 kcal
Białko 1,4 g
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany 6,9 g
Błonnik 1,7 g
dymka_dodatek

Czy wiesz że?

dymka
  • Cebula dymka jest po prostu młodą zwykłą cebulą.
  • Również Indianie znali rodzimą odmianę cebuli, jeszcze przed przybyciem Europejczyków.
  • W starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości cebuli. Wierzono, że poprawia ona sprawność fizyczną.
  • Nazwa „dymka” wzięła się z dawnego sposobu uprawy. Wierzono, że zadymianie cebuli sprawi, że nie będzie ona wydawać kwiatostanu.

Pochodzenie

Cebula pochodzi z Azji Środkowej. Uprawiana była już w Starożytnym Egipcie około 3000 roku p.n.e.

Przepisy

Pieczone młode ziemniaczki z cebulką dymkąłatwyok. 50 minut
Francuska tarta ze szpinakiem i cebulką dymkąłatwyok. 75 minut
Kremowy twarożek z cebulką dymką i ziołamiłatwyok. 15 minut
Faszerowane jajkałatwyok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA