Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Czerwona papryka

Kategoria: Warzywa
Papryka 1
Papryka 2
Papryka 3
Czerwona papryka nie tylko kusi smakiem. Jest bogata w wiele składników odżywczych i wzmacnia siły witalne.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 31 kcal
Białko 0.99 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 6,03 g
Błonnik 2,1 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Papryka
  • Kwas ascorbinowy, czyli witamina C, został wyizolowany z papryki w latach 30. Dokonał tego węgier Albert Szent-Gyorgyi, który otrzymał za to odkrycie nagrodę Nobla.
  • Paprykę w Europie spopularyzowały Węgry, które opierają na tym warzywie wiele narodowych potraw.
  • W papryce jest pięciokrotnie więcej witaminy C, niż w cytrynie.
  • Papryka wpływa pozytywnie na samopoczucie, układ nerwowy,            a także kości i mięśnie.
  • Reguluje ciśnienie krwi i dba o nasz wzrok.
  • Osoby cierpiące na refluks powinny unikać ostrych odmian papryki, która podrażnia przewód pokarmowy.

Pochodzenie

Ojczyzną papryki jest Kolumbia, skąd przywędrowała do Europy w XV w.

Przepisy

Fritatta z czerwoną paprykąłatwyok. 25 minut
Papryki nadziewane kaszą bulgurśredniok. 60 minut
Ajvarłatwyok. 30 minut
Pikantny krem z paprykiłatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA