Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Dynia

Kategoria: Warzywa
dynia 1
dynia 2
dynia 3
Dynia to roślina wyjątkowa. Pożywna, niskokaloryczna, pełna witamin i bogata w białko. To nie tylko wyśmienity przysmak, ale i symbol Halloween!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 26 kcal
Białko 1,00 g
Tłuszcz 0,10 g
Węglowodany 6,50 g
Błonnik 0,50 g

Czy wiesz że?

  • Najcięższa dynia świata ważyła 951 kg, a wyhodował ją Beni Meier, 30 letni farmer ze Szwajcarii. Polska rekordzistka - 648 kg - wyrosła w Kurówku w województwie łódzkim.
  • Uznawana powszechnie za warzywo, jednak dynia w rzeczywistości jest owocem jagodowym.
  • Kabaczek i cukinia są odmianami dyni.
  • Nieoficjalną stolicą dyni jest Morton w stanie Illinois w USA. Co roku, od ponad 40 lat, odbywa się tam czterodniowe święto dyni.
  • Kwiaty dyni są jadalne.
  • Dynia składa się w 90% z wody i dawniej stosowana była jako lekarstwo na tasiemce.

Pochodzenie

Dynia pochodzi z Ameryki. Jak większość warzyw została przywieziona na Stary Kontynent przez Hiszpanów w XVI wieku. Początkowo traktowana przez Europejczyków jako egzotyczna ciekawostka, szybko zyskała na popularności. Uprawiana od ponad 4 tysięcy lat, obecnie stosowana jest dla celów spożywczych, ozdobnych, paszowych i kosmetycznych.

Przepisy

Zupa krem z dyniłatwy50 minut
Gulasz z dyniąśredni4 godziny 20 minut
Tarta z dyniąśredni60 minut
Dyniowe panckakesłatwy30 minut
PRODUKT TYGODNIA