Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Grillowane warzywa

Kategoria: Warzywa
warzywa grillowane 1
warzywa grillowane 2
warzywa grillowane 3
Spotkanie przy grillu może być okazją nie tylko do towarzyskich pogaduszek, ale również do spróbowania ciekawych i smacznych potraw. Może zamiast standardowej kiełbasy i karkówki warto łaskawym okiem spojrzeć na warzywa z grilla?

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Podczas grillowania zawartość tłuszczu w mięsie spada o 20%
  • Nazwa barbecue wzięła swoje pochodzenie od słowa „barabicu”, co na Wyspach Karaibskich oznacza mniej więcej „święte miejsce dla ognia”. Sama nazwa barbecue wywodzi się z języka amerykańskich Indian, które oznacza, tak jak w języku angielskim oraz francuskim “grille”, czyli kratę.
  • Dzięki temu, że rożen szybko się nagrzewa, piecze mięso od środka. Dodatkowo rożen obraca się, więc mięso przypieka się na zewnątrz. Cały ten system znacznie przyspiesza przygotowanie mięsa.

Pochodzenie

W latach 60. ubiegłego wieku spawacz, George Stephen, natrafił na wzmianki o Indianach, którzy przygotowywali mięso, piekąc je na drewnianej kratce trzymanej nad ogniem. Stephen, zainspirowany tym sposobem przyrządzania dań, przygotował metalową, półkolistą wersję rusztu umiejscowionego na trzech nóżkach. Urządzenie dodatkowo było osłonięte przed wiatrem za pomocą wygiętego płatu blachy. Ten sposób grillowania stosowany jest do dzisiaj.

Przepisy

Szaszłyki ratatouillełatwy30 minut
Ziemniaki z grilla z sosem ranczerskimłatwy25 minut
Leczo z grillałatwy30 minut
Szparagi grillowane w boczkułatwy25 minut
PRODUKT TYGODNIA