Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Jarmuż

Kategoria: Warzywa
Jarmuż 1
Jarmuż 2
Jarmuż 3
Ze względu na wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne, jarmuż zyskuje coraz większą popularność. Można go przygotowywać na wiele sposobów: podawać na surowo, wyciskać z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, gotować, jak również piec.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 49 kcal
Białko 4,3 g
Tłuszcz 0,95 g
Węglowodany 8,75 g
Błonnik 3,6 g
pstrag

Czy wiesz że?

jarmuż
  • Jarmuż to odmiana kapusty warzywnej.
  • Może być spożywany dopiero po przymrozkach, gdyż straci swoją goryczkę.
  • W Japonii sok z jarmużu – znany jako aojiru, jest popularnym suplementem diety.
  • W 100 g jarmużu jest więcej wapnia niż w 100 ml mleka.

Pochodzenie

Jarmuż uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie, zarówno jako roślina jadalna, jak i ozdobna. Znany jest tylko z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.

Przepisy

Zupa z jarmużem i kiełbasąśredniok. 60 minut
Jarmuż z wieprzowiną w sosie ostrygowymśredniok. 45 minut
Sałatka z jarmużem i żurawinąśredniok. 30 minut
Quesadilla z jarmużemłatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA