Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Kalafior

Kategoria: Warzywa
Kalafior 1
Kalafior 2
Kalafior 3
Kalafior ze względów na swój skład chemiczny i wartości odżywcze zaliczany jest do cenniejszych warzyw. Niskokaloryczny, lekkostrawny, smaczny w każdej postaci!

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 20,00 kcal
Białko 2,00 g
Węglowodany 2,50 g
Tłuszcz 0,00 g

Czy wiesz że?

Kalafior
  • Jadalną częścią kalafiora jest jego kwiatostan, zwany także różą.
  • Stworzona przez genetyków pomarańczowa odmiana kalafiora swój kolor zawdzięcza beta-karotenowi.
  • Ciąg liczb Fibonacciego, które opisują m.in. proporcje w przyrodzie określają również ilość różyczek kalafiora.
  • Badania naukowe potwierdzają, że systematyczne spożywanie kalafiora pomaga zapobiegać nowotworowi prostaty, płuc, piersi i jajników.
  • Peter Glazebrook z Newark w Anglii wyhodował największego kalafiora świata. Warzywo ważyło ok. 27 kilogramów.
  • Chiny są największym producentem kalafiora na świecie.

Pochodzenie

Europa
Kalafior zwany także kapustą kreteńską pochodzi z Cypru. To roślina jednoroczna, która uprawiana była już w czasach starożytnych. Z Grecji i Rzymu kalafior rozprzestrzenił się na inne kraje europejskie. Do Polski przywiozła go królowa Bona na przełomie XVI i XVII wieku.

Przepisy

Zupa krem z kalafiorałatwyok. 40 minut
Panierowany kalafiorłatwyok. 20 minut
Sałatka z kalafioremłatwyok. 25 minut
Placki z kalafiorałatwyok. 45 minut
PRODUKT TYGODNIA