Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Kapusta kiszona

Kategoria: Warzywa
Dynia 1
Dynia 2
Dynia 3
Sezon na grypę uznajemy za otwarty. Jeśli nie chcesz, by dopadło Cię przeziębienie, jedz kiszoną kapustę! Zawiera ona wiele cennych witamin i mikroelementów, które wzmocnią Twoją odporność i oczyszczą organizm. Kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa!

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 20,00 kcal
Białko 0,90 g
Węglowodany 1,40 g
Tłuszcz 0,14 g

Czy wiesz że?

Dynia
  • Kapusta potrafi regulować temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.
  • Kapusta składa się w 90% z wody.
  • Za specyficzny zapach gotowanej kapusty odpowiadają zawarte w niej związki siarki. By go zneutralizować należy dodać do wody skórkę chleba lub orzech włoski.
  • Jednym z najstarszych warzyw znanych ludzkości jest właśnie kapusta!
  • Najwięcej żelaza i kwasu foliowego jest w zewnętrznych, zielonych liściach warzywa.
  • Sok z kapusty wzmacnia odporność, pomaga w walce z anemią i obrzękach spowodowanych nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie.

Pochodzenie

Ameryka połódniowa
W stanie dzikim kapusta pojawiła się na morskich wybrzeżach południowej i zachodniej Europy. Do Polski dotarła w okolicach XIV wieku. Początkowo hodowana głównie w przyklasztornych ogrodach szybko zyskała na popularności. Obecnie uprawne odmiany kapusty, m.in. białej, czerwonej czy włoskiej, są efektem wieloletniej hodowli i selekcji.

Przepisy

Kapuśniak z boczkiemłatwyok. 60 minut
Golonka w kapuściełatwyok. 180 minut
Kapusta z pieczarkamiłatwyok. 60 minut
Kapuśniaczkiłatwyok. 140 minut
PRODUKT TYGODNIA