Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Kapusta młoda

Kategoria: Warzywa
kapusta1
kapusta2
kapusta3
Kapusta występuje w polskiej kuchni pod różnymi postaciami: surowej, gotowanej oraz kiszonej – najpopularniejszej i najzdrowszej wersji. Kapusta kiszona doskonale oczyszcza organizm z toksyn, a przy tym wzmacnia odporność.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 27,00 kcal
Białko 1,20 g
Tłuszcz 0,32 g
Węglowodany 6,08 g

Czy wiesz że?

  • najcięższa kapusta na świecie ważyła 56 kg i wyhodował ją Bernard Lavery z Walii.
  • w Charsznicy (woj. Małopolskie) co roku we wrześniu odbywa się święto kapusty, podczas którego wybierani są król i królowa kapusty. Podobne festiwale urządzane są w Niemczech i USA.
  • rekord świata w jedzeniu kapusty należy do Charlesa Hardy, który w ciągu 9 minut pochłonął aż 3 kg tego warzywa (mamy nadzieję, że kapusta była pokrojona)
  • kapusta ma wiele właściwości leczniczych – od wieków była uważana za panaceum na różne dolegliwości. Zawiera witaminy, takie jak: A, C, E, K i z grupy B oraz związki mineralne: fosfor, potas, sód, siarka, wapń i mangan.

Pochodzenie

Uważa się, że kapustę do Europy sprowadzili Hunowie i Mongołowie. Na polskie stoły trafiła jednak z Niemiec, ok. XIV wieku.

Przepisy

Jambalaya z kapustąbardzo łatwyok. 60 minut
Gołąbki bez zawijaniałatwyok. 60 minut
Tort z kapustąśredniok. 100 minut
Młoda kapusta zasmażanaśredniok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA