Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Ogórek zielony

Kategoria: Warzywa
Ogórek
Ogórek
Ogórek
Ogórki to kulinarnie uniwersalne warzywa. Można je spożywać surowe i po przetworzeniu. Sprawdzają się doskonale na kanapkach, w sałatkach czy zupach. Kiszone, marynowane, małosolne czy świeże? Wybór należy do Ciebie!

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 12,00 kcal
Białko 0,59 g
Tłuszcz 0,16 g
Węglowodany 2,16 g

Czy wiesz że?

Ogórek
  • Ogórki składają się w 95% z wody.
  • Z botanicznego punktu widzenia, ogórek jest klasyfikowany jest jako owoc.
  • Ogórka nie powinno się podawać z pomidorem, ponieważ takie zestawienie powoduje, że witamina C zostaje całkowicie zniwelowana.
  • Smak ogórków ukrywa się w ich nasionach.
  • Regionalnym produktem Kalisza Pomorskiego są jeziorowe ogórki kiszone. Miasto to co roku zatapia stulitrowe beczki wypełnione ogórkami i przyprawami w Jeziorze Młyńskim.
  • Jeśli chcesz pozbyć się nieświeżego oddechu, a nie masz przy sobie miętówek lub gumy do żucia, przytrzymaj przez 30 sekund na podniebieniu plasterek ogórka.

Pochodzenie

Ogórek zielony jest jednym z najstarszych warzyw uprawnych. Należy do rodziny dyniowatych, pochodzi z Indii. W Polsce pojawił się już w X wieku. Warzywo to dość szybko zostało spopularyzowane, dzięki jego walorom odżywczym i smakowym. Uprawę szklarniową ogórka zapoczątkował król Francji Ludwik XIV.

Przepisy

Sałatka z kurczakiem, ogórkiem zielonymłatwyok. 60 minut
Orzeźwiający koktajlłatwyok. 10 minut
Ogórki faszerowane serkiem i rzodkiewkąłatwyok. 20 minut
Krem z ogórków i awokadołatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA