Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Papryka kremowa

Kategoria: Warzywa
Papryka 1
Papryka 2
Papryka 3
Papryka to warzywo, które nie tylko urozmaica potrawy i kusi swoim smakiem, ale także wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 27,00 kcal
Białko 0,90 g
Węglowodany 5,30 g
Tłuszcz 0,20 g

Czy wiesz że?

Papryka kremowa
  • Ostrość papryki ocenia się po zawartości kapsaicyny, której wysoka ilość odpowiedzialna jest za diabelsko piekący smak chilli.
  • Najostrzejszą odmianą papryki jest Carolina Reaper. Wyhodowana została w Karolinie Południowej w USA przez Eda Currie.
  • Początkowo uznawano paprykę za roślinę ozdobną, ale trującą. Nieco później znalazła zastosowanie w lecznictwie i kuchniach całego świata.
  • Papryki różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale właściwościami. Każdy rodzaj skrywa sporo unikalnych zalet.
  • W Polsce uprawia się paprykę jednoroczną, ponieważ jest rośliną ciepłolubną i należy sadzić ją w tunelach foliowych i w szklarniach.
  • Aby zwiększyć metabolizm o 25%, należy dodać 1 łyżeczkę ostrej papryki do każdego posiłku.

Pochodzenie

Ameryka
Papryka należy do rodziny warzyw psiankowatych, co oznacza, że jest spokrewniona z pomidorami i bakłażanami. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Nasiona i owoce tej rośliny trafiły do Europy najprawdopodobniej koło XVI wieku. Papryka przyjęła się błyskawicznie na Węgrzech, stając się podstawą tej kuchni. Do Polski została sprowadzona pod koniec XVII wieku.

Przepisy

Nadziewane paprykiłatwyok. 1 godziny
Szaszłyki z grillałatwyok. 30 minut
Omlet z paprykąłatwyok. 30 minut
Gulaszłatwyok. 1 godziny
PRODUKT TYGODNIA