Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Pieczarka

Kategoria: Warzywa
pieczara1
pieczara2
pieczara3

 

„Owoce i warzywa w Simply są dostarczane przez producentów z lokalnych rynków. Nie są one magazynowane, dzięki czemu Klient otrzymuje świeży produkt o najwyższej jakości.”

Czy wiesz że?

Deutschland, Köln, Tochter schneidet Gemüse mit Mutter im Hint

  • spożywanie pieczarek przyczynia się do obniżenia poziomu tłuszczu we krwi, zwiększenia odporności, lepszego trawienia, a także przeciwdziała tworzeniu się toksycznych złogów w organizmie.
  • pieczarki zawierają w sobie spore ilości białka, dlatego może śmiało zastępować mięso.
  • dostarczają sporo witaminy z grupy B i D, a także fosfor, potas, żelazo i miedź.
  • pieczarka bogata polecana jest kobietom ciężarnym i anemikom ze względu na zawartość kwasu foliowego.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 39 kcal
Białko 0,7 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 7,3 g
Błonnik 1,9 g

Pochodzenie

mapka-chiny Prekursorami w dziedzinie uprawy wielu gatunków grzybów byli Chińczycy. Jednak to Francuzi w XVI w. jako pierwsi zajęli się uprawą pieczarek. Hodowane początkowo w kamieniołomach, szybko stały się specjałem, na który mogli pozwolić sobie jedynie majętni. Często porównywane do trufli, będącej do dziś grzybem ekskluzywnym, pieczarki podawane były w towarzystwie homarów, raków i wytwornych gatunków alkoholi. Obecnie pieczarki uprawiane są na skalę masową. Do największych producentów tych grzybów, oprócz Francji i Holandii, zalicza się także Polskę.

Przepisy

Tarta z pieczarkamiśredniok. 60 minut
Pieczarki faszerowane szpinakiemłatwyok. 30 minut
Pieczarki panierowanebardzo łatwyok. 30 minut
Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkamiłatwyok. 45 minut
PRODUKT TYGODNIA