Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Por

Kategoria: Warzywa
Por 1
Por 2
Por 3
Podkreśla smak potraw i nadaje im wyjątkowego aromatu. Dzięki właściwościom leczniczym znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni,       ale również w medycynie naturalnej.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 61,0 kcal
Białko 1,5 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 14,15 g
Błonnik 1.8 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

por
  • Już w starożytności doceniono jego lecznicze właściwości, stosując go jako lek na rany.
  • Cesarz Neron uważał, że por w połączeniu z oliwą ma doskonały wpływ na jego głos, przez co miał przezwisko „porrophagus”, czyli pożeracz porów.
  • Jest naturalnym afrodyzjakiem wspomagającym potencję.
  • Jest narodowym symbolem Walii.
  • Przy spożywaniu pora obniża się szkodliwe działanie leków.
  • Odtruwa i odkwasza organizm.

Pochodzenie

Por pochodzi z Bliskiego Wschodu. Był uprawiany w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Popularność jednak zyskał dzięki kuchni włoskiej.

Przepisy

Krem z porówśredni25 minut
Risotto z poremśredni35 minut
Chińskie pierożki dim sumśredni75 minut
Quiche z porem i szynkąśredni60 minut
PRODUKT TYGODNIA