Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Puree

Kategoria: Warzywa
puree 1
puree 2
puree 3
Warzywne puree są pysznym dopełnieniem wielu potraw. Proste połączenie pogniecionych warzyw i odpowiednio dobranych przypraw stanowi idealne uzupełnienie i podkreślenie smaku innych składników dania.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
puree width=

Czy wiesz że?

Puree
  • Puree przygotowywane z różnych warzyw były cenione na dworze w średniowiecznej Francji.
  • Gatunkiem ziemniaków najlepszym do przygotowania ziemniaczanego puree jest Bryza.
  • Stamppot, popularne holenderskie danie, to rodzaj ziemniaczanego lub wielowarzywnego puree wymieszanego z kapustą i podawanego z kiełbasą.
  • Tradycyjne ziemniaczane puree można urozmaicić dodatkiem mięty, musztardy, parmezanu lub innego warzywnego puree np. dyniowego lub buraczanego.

Pochodzenie

Wyraz „puree” pochodzi z języka francuskiego, jednak określenie kto pierwszy zasmakował w tej formie podawania warzyw jest niemożliwe. Puree ziemniaczane podawane do dań mięsnych to polski klasyk, ale na całym świecie można spotkać się z różnymi jego wariantami.

Przepisy

Puree z brokułówłatwyok. 30 minut
Baba ganoushśredniok. 60 minut
Zapiekanka pasterskaśredniok. 60 minut
Puree z słodkich ziemniakówśredniok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA