Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Szpinak

Kategoria: Warzywa
Szpinak 1
Szpinak 2
Szpinak 3
Szpinak, tak kiedyś nielubiany i niedoceniany, dziś stał się jednym z obowiązkowych produktów w fit kuchni. Bogaty w składniki odżywcze zaczął być spożywany w różnej formie: sałatek, sosów czy dodatku do dania głównego.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 23 kcal
Białko 2,86 g
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany 3,65 g
Błonnik 2,2 g
szpinak kolorowanka

Czy wiesz że?

Szpinak
  • Ludzie regularnie jedzący szpinak mają lepszy refleks i więcej energii, odpowiada za to zawarta w szpinaku tyrozyna.
  • Jeśli po umyciu zamoczysz liście w wodzie z lodem, zachowają ładny kolor. Potem trzeba je tylko dokładnie odsączyć.
  • Do popularyzacji szpinaku w USA przyczyni się dwaj rysownicy, Dave i Max Fleicherowie. Stworzyli postać marynarza Popeye’a, który zajadał się tym przysmakiem.

Pochodzenie

Szpinak pochodzi z terenów starożytnej Persji, gdzie wykorzystywano go już w I wieku n.e. Do Europy, a konkretniej do Hiszpanii, przybył wraz z Maurami w IX wieku.

Przepisy

Jaglane burgery ze szpinakiemśredniok. 40 minut
Koktajl szpinakowyłatwyok. 5 minut
Szpinakowa rolada z łososiem i ricottąśredniok. 40 minut
Sałatka ze szpinakiem, awokado i żurawinąłatwyok. 15 minut
PRODUKT TYGODNIA