Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Zielenina sezonowa

Kategoria: Warzywa
zielenina 1
zielenina 2
zielenina 3
Zmęczeni monotonną i ponurą zimą z niecierpliwością wyczekujemy wiosny i świeżej dostawy witamin w postaci aromatycznych nowalijek. W kwietniu możemy cieszyć się smakiem pierwszych sezonowych warzyw, takich jak: rzodkiewka, ogórek, szparagi, czy natka pietruszki. Korzystajmy z darów wiosny!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna w zależności od składników
Białko w zależności od składników
Tłuszcz w zależności od składników
Węglowodany w zależności od składników
Błonnik w zależności od składników

Czy wiesz że?

  • Promienie słoneczne są kluczowym czynnikiem, który wpływa na tworzenie się cukrów i polifenoli w zielonych częściach roślin; te dwa składniki nadają nowalijkom bogaty i wyjątkowy smak,
  • Warzywa hodowane szklarniowo są uboższe w korzystne przeciwutleniacze; dzieje się tak dlatego, że w naturalnych warunkach rośliny wytwarzają przeciwutleniacze jako barierę przed promieniami UV,
  • W 100 g szparagów znajduje się tylko 18 kalorii, ponadto są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, witaminy C i E, beta-karoten, asparagina, wapń, fosfor, potas, glutation, błonnik i inulina,
  • Buraki zawierają cenny tryptofan, który poprawia nasze samopoczucie; warto dodać, że buraki są warzywem, które zawiera największą ilość cukru,
  • Rzodkiewka, choć jej wygląd na to nie wskazuje, jest spokrewniona z kalafiorem i brokułem.

Pochodzenie

Kuchnia sezonowa to nic innego, jak powrót do naszych korzeni i czerpanie z natury tego co najlepsze o danej porze roku. To prosty przepis na zdrową i urozmaiconą dietę.

Przepisy

Sałatka z wędzonym łososiem i rzodkiewkąłatwy15 minut
Krem z marchwi i rabarbarułatwy30 minut
Zupa szparagowa z serem fetaśredni30 minut
Sałatka z pieczonym burakiemłatwy1 godzina
PRODUKT TYGODNIA