Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Zielone sałaty

Kategoria: Warzywa
Sałata 1
Sałata 2
Sałata 3
Każdy rodzaj sałaty stanowi bogactwo witamin i minerałów. Doskonale się sprawdza jako dodatek do kanapek, sałatek, a nawet ozdoba wielu potraw.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 13 kcal
Białko 1.4 g
Tłuszcz 0.2 g
Węglowodany 1.1 g
Błonnik 0 g
Kolorowanka

Czy wiesz że?

Sałata
  • Sałata w główce została wyhodowana w Starożytnym Rzymie. Wcześniej liście sałaty zrywano z długich, wiotkich łodyg.
  • Roszponka jest źródłem bogactwa kwasu foliowego. Szklanka roszponki zapewnia około 80 % dobowej zapotrzebowania.
  • Roszponka nazywana jest sałatą orzechową w Szwajcarii, natomiast Francuzi nazywają ją zajęczymi uszami.
  • Pamiętaj, aby nie wybierać sałaty o dużych i lekko nadwiędniętych liściach, ponieważ może być przenawożona.
  • Nie krój sałaty nożem, tylko rwij palcami na małe kawałki, żeby nie straciła cennych wartości odżywczych. Jedząc, też nie używaj noża.

Pochodzenie

Sałata najprawdopodobniej pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie cieszyła się popularnością

już w V w. p.n.e. Do Polski została sprowadzona dopiero za czasów królowej Bony.

Przepisy

Mix sałat ze szparagamiłatwyok. 20 minut
Pesto z rukoliłatwyok. 15 minut
Sałatka z rukwią wodną i płatkami quinoałatwyok. 30 minut
Zielone smoothiełatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA