Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Żółta fasolka

Kategoria: Warzywa
Fasolka 1
Fasolka 2
Fasolka 3
Żółta fasolka jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań głównych, ale także sałatek i letnich zup jarzynowych.

Wartości odżywcze

Zawartość - w 100 g
Wartość energetyczna 28,00 kcal
Białko 2,50 g
Węglowodany 3,80 g
Tłuszcz 0,20 g

Czy wiesz że?

Fasolka
  • W porównaniu do innych gatunków fasoli, żółta fasolka jest stosunkowo lekkostrawna.
  • 150g fasolki pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i witaminę C.
  • Ze względu na piękno kwiatów, fasolka jest hodowana również dla celów dekoracyjnych.
  • Wywar ze strąków żółtej fasoli ma właściwości moczopędne. Zaleca się stosowanie go w chorobie nerek i pęcherza moczowego.
  • Żółta fasolka jest jednym z najzdrowszych warzyw. Ma nie tylko wiele cennych wartości odżywczych, tj. białko, błonnik, witaminy i sole mineralne, ale jest także niskokaloryczna.
  • Fasolka szparagowa ma mnóstwo odmian. Różnią się one m.in. długością okresu wegetacyjnego, ale także kolorem strąków np. żółte, zielone, fioletowe.

Pochodzenie

Ameryka
Żółta fasolka jest rośliną jednoroczną, która pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Peru i Meksyku hodowana od ponad 7000 lat. Do Europy trafiła dzięki hiszpańskim kolonizatorom. Obecnie uprawiana w wielu rejonach świata.

Przepisy

Zupa z żółtej fasolkiłatwyok. 25 minut
Wegetariańska paella z żółtą fasolkąłatwyok. 50 minut
Sałatka warzywna z żółtą fasolkąłatwyok. 20 minut
Żółta i zielona fasolka z bułką tartąłatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA