Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Kasza bulgur

Kategoria: Zboże
bulgur 1
bulgur 2
bulgur 3
Kasze wracają na nasze stoły wraz z modą na zdrowe żywienie. Poza tradycyjnie jedzonymi kaszami pojawiają się mniej popularne jej rodzaje, takie jak bulgur czy kuskus, a za nimi idą przeróżne egzotyczne potrawy i smaki.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 342 kcal
Białko 12 g
Tłuszcz 1,5 g
Węglowodany 76 g
Błonnik 12 g
pstrag

Czy wiesz że?

bulgur
  • Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.
  • Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy.
  • Bulgur zawiera dużą ilość kwasu foliowego, przez co jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży.

Pochodzenie

Kasza bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. W kuchni używano ją ponad 4000 lat temu.

Przepisy

Tabbouleh z zielonym groszkiemłatwyok. 30 minut
Kibbehtrudnyok. 90 minut
Zupa z soczewicy z bulguremśredniok. 60 minut
Papryka nadziewana bulguremłatwyok. 60 minut
PRODUKT TYGODNIA