Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Ryż

Kategoria: Zboże
ryż 1
ryż 2
ryż 3
No ostro, na słodko, na ciepło, na zimno – ryż sprawdza się w każdej gamie smakowej jaką możemy sobie wymyślić. Odpowiednio dobrany do dania stanowi doskonałe uzupełnienie posiłku. Mało kalorii, dużo wartości odżywczych sprawiło, że znalazł uznanie wśród miłośników fitnessu.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna 344 kcal
Białko 6,7 g
Tłuszcz 0.7 g
Węglowodany 78,9 g
Błonnik 2,4 g
Ryż

Czy wiesz że?

Ryż
  • W wielu kulturach Azji Wschodniej ryż jest symbolem dobrobytu i powodzenia.
  • Po ceremonii zaślubin parę młodą posypuje się ryżem, aby zapewnić im szczęście i dostatek.
  • Z ryżu produkuje się również mleko, mąkę, makaron i wafle.
  • 90% światowego ryżu jest uprawiane i spożywane w Azji, gdzie ludzie zjadają ryż dwa lub trzy razy dziennie.
  • 150 kg ryżu zjada przeciętny mieszkaniec Azji w ciągu roku. Natomiast mieszkaniec Europy zjada go zaledwie 5 kg rocznie.

Pochodzenie

Ryż pochodzi z Chin, gdzie uprawiany jest od ponad 7 000 lat. Na europejskie stoły trafił dopiero III wieku p.n.e.

Przepisy

Pudding ryżowyśredniok. 60 minut
Kulki ryżoweśredniok. 60 minut
Zupa ryżowaśredniok. 60 minut
Ryż z warzywami i kurczakiemłatwyok. 40 minut
PRODUKT TYGODNIA