Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Produkt tygodnia

Zupy kremy

Kategoria: Zupy
zupakrem 1
zupakrem 2
zupakrem 3
Zupy kremy są pożywne i smaczne. Idealnie rozgrzewają w zimowe dni, zapewniając przy tym bogactwo smaków i aromatów.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze, zawartość w 100 g
Wartość energetyczna zależna od składników
Białko zależne od składników
Tłuszcz zależny od składników
Węglowodany zależne od składników
Błonnik zależny od składników
puree width=

Czy wiesz że?

zupakrem
  • Pierwsze zupy w kuchni polskiej zagościły w XIII w. Były nazywane polewkami lub bryjami.
  • Przyrządzanie pierwszych kremowych zup było bardzo czasochłonne, ponieważ wymagało żmudnego przecierania warzyw przez sito.
  • Zupy warzywne w Polsce zyskały popularność w XVI wieku, gdy Bona Sforza zaczęła popularyzować warzywa sprowadzone z Włoch.

Pochodzenie

Pierwsze zupy zaczęli już przygotowywać ludzie prehistoryczni. Wraz z rozwojem cywilizacji pojawiły się gliniane naczynia do gotowania zup, a sama potrawa w różnych wariantach zyskała popularność w Egipcie, Grecji czy Rzymie.

Przepisy

Krem serowyłatwyok. 45 minut
Krem grzybowyłatwyok. 60 minut
Krem pomidorowo-marchwiowyłatwyok. 30 minut
Zupa brokułowałatwyok. 30 minut
PRODUKT TYGODNIA