Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Babka lukrowana

Kuchnia SIMPLY

Babka lukrowana Liczba osób: 6
Poziom trudności: bardzo łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

Ciasto:

  • Margaryna, 1 kostka
  • Mąka, 500 g
  • Jajka, 6 szt.
  • Cukier puder, 300 g
  • Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Kakao, 2 łyżki

Lukier:

  • cukier puder, 200 g
  • woda, 50 ml
  • sok z cytryny, 2 łyżki

Płatki migdałów do dekoracji


Sposób przygotowania:

Cukier puder, żółtka jaj i margarynę ucieramy w misce na gładką masę, dopóki cukier się nie rozpuści. W międzyczasie przygotowujemy pianę z białek. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do formy, zostawiając ok. ¼ masy, do której dodajemy 2 łyżki kakao. Po rozmieszaniu dolewamy kakaową masę do ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z wodą i cytryną, aż do całkowitego rozpuszczenia i powstania jednolitej, lekko zgęstniałej masy. Upieczone ciasto po ostygnięciu polewamy gotowym lukrem i dekorujemy płatkami migdałów.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life