Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Babka mandarynkowa

Kuchnia SIMPLY

Babka mandarynkowa Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 80 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • jajka, 2 szt.
  • margaryna, 15 dag
  • cukier, ¾ szklanki
  • mąka pszenna, 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana, 2 szklanka
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • puszka mandarynek
  • zapach pomarańczowy, 10 ml

Sposób przygotowania:

Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtko i miksujemy. Dosypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dolewamy mleko, wsypujemy cukier waniliowy, zapach pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mandarynki odsączamy z soku, łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Umyta i osuszoną formę na ciasto smarujemy margaryną a następnie posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i dekorujemy kawałkami mandarynki.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life