Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Babka panettone

Kuchnia SIMPLY

Babka panettone Liczba osób: 5
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 3 szklanki
  • Drożdże świeże, 5 dag
  • Cukier, 10 łyżek
  • Mleko, 1 szklanka
  • Masło, 20 dag
  • Jajko, 5 sztuk
  • Gałka muszkatołowa, ¼ łyżeczki
  • Cytryna 1 sztuka
  • Kandyzowana skórka cytrynowa, 5 dag
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa, 5 dag
  • Rodzynki, 10 dag
  • Cukier puder, 8 łyżek
  • Woda, 12 łyżek
  • Gotowa posypka, 2 łyżki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Drożdże łączymy z 4 łyżkami letniej wody i odstawiamy na 30 minut. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy ciepłe mleko i rozczyn drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy stopione masło, gałkę muszkatołową i żółtka. Wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza i odstawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie dodajemy skórki kandyzowane oraz rodzynki. Ponownie zagniatamy. Mała tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z niego również rulon, aby babka mogła nabrać swojego charakterystycznego kształtu. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny na wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Papier do pieczenia usuwamy dopiero po wystudzeniu. Cukier puder mieszamy z 8 łyżkami letniej wody, tworząc lukier. Polewamy babkę i dekorujemy gotową posypką.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA