Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Babka pomarańczowa

Kuchnia SIMPLY

Babka pomarańczowa Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka tortowa, 3 szklanki
  • Cukier, 1 szklanka
  • Masło, kostka
  • Jajka, 5 sztuk
  • Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Pomarańcza, 2 sztuki
  • Cukier puder, 2 łyżki
  • Sól, szczypta

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch przez ok. 3 min. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Pomarańczę parzymy, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA