Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Baklava

Kuchnia SIMPLY

Baklava Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ciasto filo, 1 opakowanie
  • Orzechy (włoskie, pistacje, ziemne), 1/2 kg
  • Masło, kostka
  • Bułka tarta, 4 łyżki
  • Cukier, 1 szklanka
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Miód, 5 łyżek
  • Sok z cytryny, 1/2 szklanki
  • Woda, 1/2 szklanki
  • Pistacje, 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy syrop. Ze szklanki cukru odmierzamy 5 łyżek, które będą potrzebne później. Do garnka wsypujemy większą część cukru, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy sok z cytryny i miód. Gotujemy na małym gazie przez ok. 10 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy rozdrabniamy w blenderze. Trzeba zwrócić uwagę, żeby nie były posiekane zbyt drobno. Mieszamy je z bułką tartą, pozostałą częścią cukru i cynamonem. Na blaszce układamy 3 płaty ciasta filo, każdy dokładnie smarując masłem. Następnie nakładamy połówkę orzechowego farszu. Następnie układamy 2 płaty i znowu dokładnie smarujemy. Nakładamy pozostałą część farszu orzechowego. Na górze układamy znowu 2 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarowany masłem. Ciasto kroimy w kwadraty lub trójkąty. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zalewamy ciasto ostudzonym syropem i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Posypujemy zmielonymi pistacjami i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life