Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Bomboloni

Kuchnia SIMPLY

Bomboloni Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka tortowa, 500 g
  • Mleko, 1 szklanka
  • Jajko, 1 sztuka
  • Masło, 50 g
  • Cukier, 50 g
  • Świeże drożdże, 15 g
  • Sól, ½ łyżeczki
  • Krem:
  • Żółtka, 6 sztuk
  • Cukier, 50 g
  • Mąka pszenna, 40 g
  • Mleko, 450 g
  • Cukier waniliowy, 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Robimy rozczyn. Do miski wsypujemy szklankę mąki, pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki. Mieszamy, po czym wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy aż uzyskamy grubość około 3 cm. Wykrawamy okrągłe placki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.  Nastawiamy piekarnika na 180 stopni i pieczemy pączki około 20 minut, aż będą złote. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Dodajemy pół szklanki mąki i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy w rondelku. Do wrzącego mleka wlewamy masę jajeczną. Gotujemy 3 minuty często mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Pączki nadziewamy masą budyniową.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA