Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami

Kuchnia SIMPLY

Ciasto drożdżowe z porzeczkami Liczba osób: 5
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka tortowa, 450 g
  • Świeże drożdże, 25 g
  • Cukier, 100 g
  • Cukier waniliowy, 2 opakowanie
  • Masło, 1/2 kostki
  • Jajka, 2 jajka
  • Mleko, 1 szklanka
  • Porzeczki, 1 szklanka

KRUSZONKA

  • Mąka tortowa, 1/2 szklanki
  • Margaryna, 1/4 kostki
  • Cukier 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstawiamy na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn, resztę cukru, cukier waniliowy i jajka. Zaczynamy wyrabiać. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy masło. Wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzin. W tym czasie przygotowujemy kruszonką. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciastem drożdżowym, na które nakładamy porzeczki. Następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze około 180 stopni.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life