Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Kuchnia SIMPLY

Ciasto marchewkowe z mascarpone Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: około 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

    Ciasto:

  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • brązowy cukier, 2/3 szklanki
  • jajka, 3 szt.
  • olej, 2/3 szklanki
  • starta marchewka, 2 szklanki
  • orzechy włoskie, ½ szklanki
  • suszone morele, 10 szt.
  • wiórki kokosowe, ½ szklanki
  • cynamon, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
    Krem:

  • serek mascarpone, 1 opakowanie
  • śmietanka kremówka 30%, ½ szklanki
  • cukier puder, ½ szklanki

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy, w jednej misce. Ubijamy jajka i łączymy je z olejem. Następnie dokładnie mieszamy suche i mokre składniki. Dodajemy startą marchewkę, pokrojone morele, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku). Jeśli patyczek będzie suchy, wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie składniki ubijamy na niższych obrotach, aż masa będzie jednolita. Zimne ciasto przekrajamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy większość kremu i przykrywamy górną częścią. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu. Wkładamy do lodówki na godzinę.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life