Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ciasto marchewkowe

Kuchnia SIMPLY

Ciasto marchewkowe Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Marchewka, 4-5 sztuk
  • Mąka pszenna, 1,5 szklanki
  • Olej kokosowy, 2/3 szklanki
  • 4 jajka,
  • Cukier, 3/4 szklanki
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • Wiórki kokosowe, 1/2 szklanki
  • Cukier puder, 4 łyżki
  • Woda, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Musimy uzyskać 2 szklanki startej marchwi. Mąkę łączymy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej, a następnie stopniowo łączymy z mąką. Na końcu dodajemy startą marchew. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest przestygnięte robimy lukier. Cukier puder łączymy z wodą i dokładnie mieszamy. Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA